Breaking The Silence je organizace sdružující veterány IDF (Israel defensive forces), kteří sloužili během Druhé intifády na okupovaných území Palestiny a to především v Hebronu. Tito muže se chtějí podělit o své zážitky s veřejností a vysvětlit lidem, co se skutečně dělo za ostnatým drátem. Jde o jejich příběhy, mladíků kterým v době služby bylo mezi 18 a 23 lety.

Nejde oproti Izraelskou propagandu, mnoho z nich v armádě stále slouží a nebo patří k zálohám. Jde jim o to ukázat Izraelské společnosti, nejenom jí, jako cenu platí za svoji bezpečnost a za 300 000 osadníků na Západním břehu Jordánu.

„Máme některá velice extrémní svědectví, lidé jsou znásilňováni, zabiti a podobné hrůzy. Toto však nejsou informace se kterými pracujeme my. Tyto příběhy se dostanou k izraelské společnosti pomocí médií. O nich všichni víme. My se snažíme ukázat každodenní realitu, kulturu okupace. Takhle jsou věci prostě dělány, cena za kterou armáda kontroluje okupované území a lidi v něm. Pomocí agresivních patrol, mapingu, preventivní střelby…..atd.,“ komentuje práci BTS Ayel Kantz, pracující jako vedoucí vzdělávacích projektů této organizace.