JUDAISMUS A POLITIKA V IZRAELI, IZRAEL A PALESTINA – jsou dvě knihy zabývající se problematikou vzniku a fungování státu Izrael, stejně tak i palestinskou otázkou. Někteří lidé tvrdí, že Marek prostě jen okopíroval odkazy z encyklopedií, internetu a spojil je ve svazek. Pokud to tak opravdu je, udělal dobře. Možná i díky jisté strohosti se autor vyvaroval vkládání svých vlastních názorů a postojů do textu. Dalo by se tedy říci, že text je prostý různých antisemitistických, pro palestinských, či pro izraelských stanovisek ze strany Čejky.

Tyto názory, různé argumenty pro či proto, se v práci sice objevují, ale pouze jako postřeh různých osob či skupin o kterých je zrovna pojednáváno. Autorovi se tedy podařilo vytvořit knihu bez jakéhokoliv vlastního subjektivního hodnocení, což je v rámci zvoleného tématu velice problematické. I proto je kniha dobrým začátkem pro ty, kteří se chtějí izraelsko-palestinskému prostředí hlouběji věnovat.

JUDr. PhDr. Marek Čejka, Ph.D. (1975), vystudoval právo a politologii. Mnohokrát navštívil Blízký východ a v letech 2001–2002 absolvoval stáž na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Zabývá se mj. přednáškovou činností a je autorem knih o Izraeli, Judaismus, terorismu a řady vědeckých i populárních článků.